faq

FAQ

Vooral tijdens piekuren maar ook met mooi weer krijgen wij de ijsjes écht niet op tijd bij u bezorgd. Ik heb de afgelopen winter externe bezorgdiensten onder de loep genomen. 2 ijsjes naar Loosdrecht of Kortenhoef worden voor u en mij bizar duur. Een minimaal orderbedrag van € 20,00 vind ik veel te hoog. Het moet allemaal wel leuk blijven toch?

Smaken zoals chocola en malaga bestaan al heel lang. Stracciatella met aardbeitjes of koffie ijs met grote stukken chocola bedenk ik zelf. Eigenlijk kun je talloze ingrediënten combineren. Maar, iedere nieuwe smaak pikt een plekje van een andere smaak in. 

Vroeger wel, nu niet meer.

Alleen in de winter draai ik nog wel eens een paar bakjes ijs.

In de zomer draait een Italiaanse alle ijsjes. Daar heb ik écht de tijd niet voor. Het is ook heel zwaar werk.

Bovendien vind ik ijsjes scheppen 10 x leuker.

Je kunt het zien als een stille partner achter de schermen. We hebben dagelijks contact over welke smaken er gedraaid moeten worden.

Vriesvakje: dezelfde dag opeten.

Vrieslade: lang (onaangebroken).

Vrieskist: lang (onaangebroken).

De grootste boosdoener is lucht. Door lucht en temperatuurwisseling kristaliseert het ijs.

Cookie is dè Billie Jean onder de ijsjes. Chocola komt op nummer 2. Vroeger had ik iedere dag 48 smaken. Je kon gewoon niet kiezen! Less  is more. 24 smaken is echt voldoende.

Alle smaken bevatten ongeveer evenveel suiker. Suiker heeft 3 functie´s. Het smaakt lekker, het dient als vulling voor de ijsbol en het werkt vriespunt verlagend. Suiker is nodig om het ijs te kunnen scheppen. Ongeacht welke suiker je ook eet: suiker = suiker. Ook fructose is een suiker. Als je in een korte tijd veel suikervrij(ijs) eet, wordt slechts een deel omgezet in glucose. Het andere deel wordt direct opgeslagen als lichaamsvet.

Ja. Deze verrukkelijke romige yoghurt is een calorieënbom en de limoncellosiroop is een handgranaat van suiker. Mager ijs bestaat niet. Zoek je toch naar een ijssoort waar je van afvalt? Ga dan naar het ijsstadion Thialf in Heerenveen.

Bananenijs is alleen lekker met verse bananen! Bananen worden snel overrijp. Als je een groene banaan koopt, is de kleur van de schil binnen 24 uur verkleurd van groen naar geel. Groene bananen = schilsmaak. Overrijpe bananen = niet lekker. In theorie is bananenijs makkelijk. In praktijk belt die banaan om 03.00 ´s nachts op om te melden dat hij rijp genoeg is om de ijsmachine in te gaan. Zelfs Chiquita Frankrijk heeft hier geen oplossing voor. Bananensmaak uit een potje? Neejjj, dat is écht niet lekker.

Niet alle vruchten zijn geschikt voor ijs. Een mango heeft veel vezels en is het de ideale vrucht om ijs van te maken. Watermeloen en mandarijn hebben die eigenschap niet. Ook bij deze smaken moet je extra ‘smaakmakers’ toevoegen. Het resultaat is dat dan het ijs naar ‘snoep’ gaat smaken.

Wij hebben regelmatig mint gehad. Toch wordt het niet gekozen. Dat geldt ook voor walnoot en kaneelijs. 1 bol kaneel is gelijk aan 30 bollen cookie. Bij Pistache kiest 73% van de mensen voor: vanille, aardbei, chocola, citroen, stracciatella, cookie en zoute karamel.

Ik vond een ijssmaak als naam wel hip. Bovendien ben ik dol op pistachenootjes! Mango klonk ook goed. Maar dat is ook de naam van een modeketen. Het is uiteindelijk toch Pistache geworden!

De eerste weken is het thuis en in Hilversum volop opruimen en poetsen! Daarnaast lees ik veel, bezoek ik vrienden en familie en ga ik op vakantie. Begin december  word ik onrustig en begin al met voorbereidingen voor het aankomende seizoen. Dat is ieder jaar een race tegen de klok. Eind februari hoop ik nog een korte zonvakantie te kunnen boeken. Ik kijk nu al uit naar het seizoen 2021. Ik mis de ijsjes.