plastic soup

Plastic soup. Ook Pistache heeft er mee te maken. Vorig jaar zijn wij overgestapt op ijsbekertjes van karton. Maar ook bedrukt karton/papier is niet ideaal. Er moet hout voor worden gekapt en ze worden bedrukt met inkt. Vanwege de voedselveiligheid en Warenwet gebruikt Pistache alleen haar eigen steriele verpakkingen voor het ijs. Dat is wel zo hygiënisch want een ijsbekertje of ijslepeltje hergebruiken is geen prettig idee. De minimale afname van bedrukte plastic tasjes is 25.000 stuks. Dat is een enorme berg plastic. De minimale afname van bedrukte papieren tasjes is veel lager maar ze zijn per stuk acht keer duurder.

Toch kunnen we er iets aan doen om minder plastic in omloop te brengen.
Wanneer de voorraad plastic ijslepeltjes op is, gaan wij misschien over op ijslepeltjes van hout.
Pistache heeft nog twee ideeën voor het hergebruik van plastic.
Het zijn geen ingrijpende oplossingen maar...., alle kleine beetjes helpen toch?

Hergebruik Nylontasjes     

Dit seizoen starten wij een test met nylon tasjes. Hoe gaat het in zijn werk? U koopt een tasje à € 1,50. Is het tasje ‘viezig’? Dan levert u het tasje bij ons in en dan krijgt u een schone. Thuis wassen? Dat mag natuurlijk ook.

      Vanaf 1 september kunt u de tasjes weer inleveren. U ontvangt dan geen geld maar, 1 bol ijs per tasje.   Hoe leuk is dat?

Pistache gebruikt alleen haar eigen tassen, geen andere tassen.

 

Hergebruik ijslepeltjes thuis

Per jaar gebruikt Pistache talloze kilo’s plastic ijslepeltjes.  

Daarom heb ik de afgelopen winter thuis een test gedaan. Ik was verbaasd, want na 10 wasbeurten in de vaatwasmachine waren de ijslepeltjes nog als nieuw. Het is eigenlijk maar een kleine moeite waardoor er bij ons thuis minder ijslepeltjes in de prullenbak verdwijnen. Bij Pistache gaan de plastic ijslepeltjes niet in de afwasmachine, wij gebruiken alleen schone/steriele ijslepeltjes.

Pistache neemt geen ijslepeltjes retour.